Haberler

Android Q ne zaman geliyor?

0

Google, I/O 2019 etkinliğinde Android’in onuncu sürümü Q’yu tanıttı. Lansmanın hemen ardından beta sürümünü kullanıma açan Google, Q için güvenlik, veri gizliliği ve dijital sağlık konularına odaklandığını duyurdu.

Yenilik temasında katlanabilir telefonlar için ekranlarda çoklu görev ve ekran sürekliliğini mümkün olan en üst düzeye çıkarıyor.

Düşük gecikme süresi ve daha hızlı bağlantı sunan 5G teknolojisi, Android Q’da desteklenecek.

Akıllı cevaplama sistemi (Smart Reply), mesajlaşma uygulamasından gelen bildirimlere otomatik yanıt önerilerinde bulunuyor. Ayrıca mesajda yer alan adresi, Google Haritalar’a yönlendirerek kullanıcıya zaman kazandıracak. Karanlık modu sayesinde ekranın batarya tüketim etkisi azalacak.

Google, Android Qda Gizlilik ve Güvenliğe Ekstra Dikkat Ediyor

Güvenlik&gizlilik kategorisindeki güncellemeler üst düzey ayarlar ve konum verilerindeki sıkı kontrollerle öne çıkıyor. Google, Android Q’da dikkati ettiği gizlilik ve güvenlikle ilgili seçenekleri, ayarlar menüsünün en üstüne yerleştirerek konum verileri ve etkinlik kontrolleri gibi şeylere daha kolay erişimi sağlıyor.

Konum verileri kontrolündeki yenilenen özellik sayesinde konum bilgilerini kullanan uygulamalar bildirimlerde görülebilecek. Arka planda çalışan uygulamaların konum bilgilerini alması engellenebilecek.

Odak modu seçeceğiyle kullanıcının belirleyeceği uygulamalardan en fazla dikkat dağıtanlar seçilerek odak modu açıkken bu uygulamalar pasif bırakılarak dijital sağlık kısmındaki inovasyonu ön plana çıkıyor.

Telefon sahibi olma yaşı giderek azalıyor. Bu nedenle Ebeveyn Denetimleri de Ayarlar menüsünde ön plana çıkıyor. Android Q, hangi uygulamaların kurulduğunu, ne zaman ve ne kadar süreyle kullanılacağını ve çocuğunuzun hangi saatte cihazı bırakıp yatması gerektiğini seçmenize izin veriyor. Ayrıca uygulamaya özel kısıtlamalar da belirlenebilecek. Bazı kısıtlamaları gevşetebilir, Bonus Time’la yatmadan önce beş dakika daha tanıyarak onları ödüllendirebilirsiniz.

Google 7 Mayıs’ta I/O 2019’da sunulan betanın son sürümünü, önceki yıllarda da olduğu gibi Ağustos’ta Android kullanıcılarıyla buluşturacak.

Bu yıl iki kat daha fazla cihazla uyumlu olan sürüm, OnePlus, Xiaomi, Asus, Huawei, Sony, Nokia, Oppo, LG, Essential, Vivo ve Realme’ ye ait ürünleri kapsayan 21 cihazı destekliyor.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up