Haberler

Esneyebilen sıvı metal geliştirdiler

0

Araştırmacıların geliştirdiği yeni bir alaşım, gişe rekortmeni bilim kurgu filmi Terminatör 2 ile beyaz perdeye gelen bir robotu gerçeğe dönüştürebilir!

Amerikan Kimya Birliği’ne bağlı araştırmacılar, her istikamete doğru esneme yeteneğine sahip sıvı bir metal üretme konusunda muvaffak oldu. Bundan aha iyi bir haber ise, görünüşe göre araştırmacıların bu metal ile daha yenilmez bir Terminatör’ü yapmamış olması.

“Üç Boyutlu Serbest Uzay Üzerinde Manyetik Sıvı Metallerin Manipüle Edilmesi” başlıklı yazının ışığındaki çalışmaları videoya kaydeden Amerikan Kimya Birliği uzmanları, ürettikleri parlak bir sıvı metal kütlesini mıknatıslarla yönlendirebiliyor. Terminator 2 filmi ile tanıdığımız hayali T-1000 robotu gibi şekil değiştirebilen metal kütle, devreleri bitirmek için de kullanılabiliyor.

Projeyi yürüten araştırmacılar, Çin’deki Beihang Üniversitesi’nde faaliyet gösteriyor. ACS ise raporunda malzemenin imalat sürecine de yer veriyor. Uzmanlar konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullanıyor;

“Hidroklorik asit içine batırılmış bir galyum, indiyum ve kalay alaşımının damlacıklarına demir parçacıkları ilave ettiler. Bu ise sıvı metalin yüzey gerilimini düşüren galyum oksitten bir tabaka oluşturdu.”

Şu an için şekil değiştirebilen insansı robotlar mevzubahis değil ancak araştırmacılar, sıvı metalllerin yumuşak robotik malzemelerin bir gün endüstrideki yerini alacağından emin. Öyle ki, materyalin şimdiden ünlü “Geri döneceğim.” repliğini fısıldadığını duyar gibiyiz.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up