HaberlerİŞ ANALİTİĞİTeknoloji

Aurora süper bilgisayar geliyor!

0

ABD tarafından üretilecek ve dünyanın en güçlü süper bilgisayarı olması beklenen Aurora resmi olarak duyuruldu.

ABD  Enerji Bakanı Rick Perry, ülkenin yeni nesil süper bilgisayarının detaylarını katıldığı bir törende açıkladı. Enerji Bakanı’nın yaptığı açıklamaya göre, türünün ilk örneği olacak olan süper bilgisayar, ünlü işlemci üreticisi Intel tarafından geliştirilecek.  Süper Bilgisayarın, keşfi hızlandıracağını, yenilikçiliğe teşvik edeceğini ve içinde yapay zeka kullanılacağını söyleyen Enerji Bakanı, bunu birkaç yıl önce bile üretebileceklerini ancak o zamanlar yeterli beceriye sahip olduklarını düşünmediklerini söyledi.

Aurora süper bilgisayar geliyor!

Aurora adını alan bu süper bilgisayarın, Çin ile süper bilgisayar yarışına girebilmek için en geç 2021’in sonuna kadar tamamen faaliyete geçmesi bekleniyor. 2018’de yapılan bir araştırmaya göre, Çin’in ürettiği bir süper bilgisayarın Amerika Enerji Bakanlığı’nın ürettiği 21 mevcut süper bilgisayarından daha güçlü olduğu açıklanmıştı. Summit süper bilgisayarının geçtiğimiz yaz Çin’den bu ünvanı geri almasının ardından, Çin’in 2020 yılında yeniden ABD’nin önüne geçebilmek için yeni bir süper bilgisayar üretmesi bekleniyor.

ABD’nin 2021 yılına kadar üretmeyi planladığı Aurora adlı süper bilgisayarın analitik gücünün Summit’ten 50 kat daha fazla olacağı belirtildi. 2015 yılında standart bir bilgisayar olarak tanıtılan Aurora 2017 yılında exascale’e yükseltildi. Amerika Enerji Bakanlığı’nın Exascale Bilgisayar Proje’sine göre, exascale süper bilgisayarları saniyede kentilyon işlem yapabiliyor. Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi ile ortak yürütülen bu projenin asıl amacı ise Amerikan Süper bilgisayar gücünü Aurora gibi bilgisayarların üretimini çoğaltarak arttırmak.

Comments

Comments are closed.

Login/Sign up